top of page

Modellen Tips

Tips voor Photoshoots

 

Vooraf

Controleer de kleding die je wil/gaat gebruiken tijdens de shoot op (make-up)vlekken, gaten en/of haren van bijvoorbeeld huisdieren. Neem altijd meerdere opties mee die overeen komen met het moodboard of thema wat is afgesproken.
Scheer alle lichaamsdelen die eventueel te zien zouden kunnen zijn, dus je oksels, benen en bikinilijn. Maar ga niet waxen of harsen op de dag voor je shoot omdat dit soms huidirritatie kan opwekken. Zorg er ook voor dat je in ieder geval de dag ervoor en de dag zelf genoeg water drinkt.

Je wil dat deze foto's een aanvulling op je portfolio worden cq nieuwe opdrachten binnen halen. Bedenk dus bij zowel de kleding keuze als make-up, accessoires en dergelijke: wat vind een eventuele nieuwe opdrachtgever interessant. Soms is iets wat jij zelf minder vindt voor andere juist een trigger om je uit te nodigen. Leer om te kijken door de bril van de opdrachtgever.

Strakke kleding
Draag geen strak zittende kleding (zoals sokken, beha, etc.) van te voren. Deze laten strepen achter en dat staat lelijk op de foto. Als je dit toch draagt doe ze dan meteen uit in de studio. Soms zal de visagist/stylist/fotograaf hier zelf om vragen.

 

Zonnen
Als je zont, doe dit dan niet de dag voor een fotoshoot, een rood verbrande  huid is niet wat je wil in je portfolio. Zorg ook dat je geen strepen krijgt van het zonnen. Deze strepen zijn erg zichtbaar op foto’s en ze geven je het kenmerk van een onervaren model. Gebruik ook geen zelfbruiner, als ze dit al willen gebruiken zal de visagiste hiervoor zorgen.

 

Make-up
Als er geen visagist aanwezig is, moet je zelf je eigen make-up meenemen. In ieder geval: foundation, lippenstift (en evt. lipgloss), mascara en oogschaduw. Nadat je lippenstift is aangebracht kun je het beste door een rietje drinken om te voorkomen dat het opnieuw aangebracht moet worden. Flitslicht en (direct) zonlicht laten je huid erg glimmen een transparante poeder kan dit verhelpen. Pas op met het overmatig aanbrengen van highlighters.

 

Op locatie en zon?
Indien je een fotosessie hebt op locatie en de zon schijnt; neem zonnebrandcrème mee.

Tips voor je portfolio

 

Modellenbureau
Heb je een modellenbureau, laat hen dan zorgen voor je portfolio op een eventuele website. Zij weten precies welke foto’s ze erin moeten gebruiken, wat klanten willen zien en in welke volgorde de foto’s moeten. JIJ bepaalt welke opdrachten je doet en welke niet, uiteraard in samenspraak. Neem tips van je bureau ter harte en leer van je ervaringen, ook de vervelende. Je kan zelf eventueel via social media ook opdrachten of nieuwe samenwerkingen aan gaan.

 

Zorg voor variatie
Je portfolio moet een goede mix zijn van close-ups en volledige foto’s in een studio en op locatie. Ongeveer 1/3 van je portfolio moet zwart-wit zijn. Werk aan je poses en gezichtsuitdrukkingen in je portfolio. Amateurmodellen hebben vaak maar 1 of 2 goede poses/gezichtsuitdrukkingen in hun portfolio. Dit is vaak voor fotografen / opdrachtgevers een reden om iemand niet te boeken. Probeer verschillende emoties in je poses uit (Lachende foto's zijn goed voor commercieel gebruik bijvoorbeeld).

Oefenen

doe je voor een spiegel of door veel selfies te maken. Ontdek je sterke en zwakke punten en neem tips van de mensen waar je mee werkt goed in je op. dit helpt je bij een volgende opdracht.

Bekijk tijdschriften
Door naar modereportages en advertenties te kijken kun je nieuwe ideeën voor je portfolio krijgen. Kijk naar de gebruikte poses, gezichtsuitdrukkingen etc etc en probeer hier van te leren. Scheur mooie foto’s gewoon uit en neem ze mee naar je volgende testshoot ter inspiratie.

 

Vernieuw
Voeg minimaal 2 keer per jaar, maar het liefst nog vaker, nieuwe foto’s toe. Dit laat zien dat je werk up-to-date is en dat je niet stil zit.

Social media

maak je gebruik van Instagram, Facebook en dergelijke bekijk deze dan eens door de ogen van je opdrachtgevers. Vaak is je social media een eerste kennismaking en als deze vol staat met snapchat en/of slecht bewerkte foto's begin je al met een verkeerde eerste indruk. Je account is geen portfolio maar wel een eerste kennismaking. Door het gebruik van de juiste hashtags en een goede verwijzing naar je portfolio kun je zelfs opdrachten binnenhalen of jezelf onder de aandacht brengen. Volg de juiste personen en laat regelmatig wat van je horen en jij bent hun eerste keuze bij de volgende opdracht.

tenslotte

 

Welke opdrachten wil je wel en welke niet? Met wie wil je samenwerken en met wie zeker niet. Bij welke poseer categorieën krijg je kippenvel en bij welke voel je je prettig? Het is belangrijk dat je dit van te voren bedenkt en duidelijk kenbaar maakt. Ook als deze in de loop van je carrière veranderen.  Als je vaak voor de dezelfde opdrachten gevraagd wordt KAN het zijn dat je hier heel erg geschikt voor bent.

Specialisatie is geen slecht ding maar variatie hier binnen of juist daar buiten wel belangrijk. Wellicht is een 80/20 verdeling hier in verstandig, m.a.w. 80% binnen je specialisatie en 20% daar buiten om variatie binnen je portfolio te houden en eventuele nieuwe opdrachten niet uit de weg te gaan.

  • Facebook
  • Instagram
  • Snapchat - Black Circle
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Tumblr Social Icon
bottom of page